Ulf Johansson

Ny domare 2016!

Hej,

mitt namn är Ulf Johansson, jag är ny jaktprovsdomare och hoppas på att få döma era trevliga hundar i framtiden. Vem är då jag?

46 år boendes i Vinäs som är en liten by utanför Mora, där lever jag tillsammans med min sambo Maria, dotter Ebba och våra 5 hundar.

När det gäller detta med fågelhundar så startade intresset i slutet på 90-talet då jag för första gången fick prova på detta med fågeljakt, tidigare hade jag bara jagat älg, men blev i och med detta helt såld på fågeljakt.

1999 köpte jag min första fågelhund EST Lappvikens Clara (vackra Clara) som också blev stamtik i vår uppfödning. Clara som hade större talang än husse fick lära upp sin nybörjarhusse i hur fågeljakt går till. Denna utbildning skötte Clara utmärkt vilket resulterade i många härliga jakter och minnesvärda meriter på jaktprov, det jag minns speciellt är när hon en vacker vårvinterdag slog till med en 1 ökl m HP, inte blev dagen sämre av att träningskompisen Janne Tano också slog till med en 1 ökl m HP i samma parti. Tack Kerstin Frändegård för att du startade upp min jaktprovskarriär på allvar. Helgen efter vann Clara segrarklassen i Sälen.

Om jag tidigare var såld på själva jakten var jag nu också helt såld när det gällde jaktprov. Vackra Clara gjorde skäl för namnet och vann många utställningar i hård konkurrens, vilket resulterade i SE uch. Nu var det dags att skaffa en ny hund och då flyttade en farbror in med namnet ESH Härkmoens Snöstorm, större personlighet är svår att hitta. Eftersom Clara lärde husse detta med fågeljakt och knappt behövde någon dressyr, hade jag ej tillräckligt med kunskap för att dressera denna formel 1 hund, vilket resulterade i massor av misstag från min sida. Så Storm’s resultat på jaktprov slutade med 2x2 ukl samt ett fjällpokalkval som Jan Arlid Kingswick minns än idag, Storms sök var utmärkt men fågelkontakterna blev minst sagt intensiva. Men som tur var fanns det några som förstod Storms talang och struntade i husses brister, Storm blev tidigt använd i aveln och har avlat mycket bra, bland annat en Norskt Derby vinnare.

Nu när husse skaffat sig tillräckligt med kunskap för att dressera hund så var det dags att införskaffa nästa hund, EST Björnåns Magda som var efter Clara och Storm. Magda är nog den smartaste hund jag haft förmånen att äga, men jösses vilken jaktidiot, hon fick många premier i ukl med en 1 ukl som höjdpunkt. Jag insåg ganska snart att Magda skulle få det bättre hos en jägare som önskade bara en hund, för Magda hade inga problem med en släpptid på ca 6h.

Nu var det dags att prova något nytt, IRST Hadselöyas Ami hämtades från Royer och Erna uppe i Nordnorge. Ami var redan som valp färdig jakthund, många underbara jaktdagar bjöd hon mig på under sitt liv. När det gäller hennes jaktprovskarriär är den som en saga som kröntes med Fjäll SM vinnare 2012 och 2013 och SE jch. Året efter att Ami hämtades föddes Terrorn, EST Björnåns Cagiva.

Som unghund var hon magisk 4x1 ukl, 2 ukl, 2 ukk Norskt derby kval samt 2 Ukk Unghund grand prix, även i vuxen ålder förgyllde hon husses tillvaro både på jakt och jaktprov. Ett av dom starkaste minnena från vuxen ålder är finalsläppet i Sälen mellan Ami och Cagiva vilket resulterade i 1 skl Cert för Ami och 2 skl CK för Cagiva. Cagiva har haft två kullar och från kull två behöll jag Björnåns Monster till vardags kallad Busa, alias Blondinbella.

Busa blev tyvärr åsidosatt som unghund och på grund av detta mognade hon ganska sent. I sin andra start som vuxen tog hon en 1 AK på Gordon Castle i högsommarvärme, hon har även provat på Segrarklass med 2 skl som bästa resultat hittills.

På jakten förgyller hon dagarna med sin enorma motor, hemma är hon världens snällaste hund och en riktig mysgroda.

I juni 2014 åkte jag och min sambo upp till Royer och Erna och hämtade hem varsin Irländare, Hadselöyas Azzi och Hadselöyas Lilla My.

Azzi mognade tidigt och har hittills gett husse härlig jakt och på jaktprov 2x1 ukl, 2 ukl samt finalist i Norskt Derby och 3 ökl. Hittills har det blivit totalt 45 jaktprovspremier på mina hundar.

I mars 2016 föddes Busa’s och därmed även Fjälldemonens kennels första kull, pappa till dessa valpar är Heegårds Engo. Från denna kull behöll vi Fjälldemonens Tank Girl, kallad Toka, det man kan säga så långt är att hon lever upp till namnet.

Det var en del av min historia så långt, nu ska jag göra allt för att förgylla er tillvaro på jaktprov som domare.

Mvh Uffe