Sälenträning 2008
Anders Niklas Niklason

Nu när kvällarna har blivit tidiga och det blir lite mer tid vid datorn rannsakar jag mitt minne och kommer på att jag lovat MFKs webba några rader om fjällträningen i Sälen i augusti månad.

Även i år samlades ett förväntansfullt gäng i Transtrandslägret när MFKs instruktör Jan Larsson kallade. Vi gick på fredagskvällen igenom de 16 ekipagens förväntningar, önskningar och erfarenheter för att skapa två grupper för de kommande parsläppen. Vi pratade också mycket, speciellt undertecknad, mycket rörde sig om att ha rimliga förväntningar på en unghund om 12-24 månader. Som alltid när ett gäng unghundar samlas är det en stor spridning på mognad och erfarenhetsgrad. Det är viktigt att ha i minnet och utgå från just sin egen hunds egenskaper för att planera den egna träningen.

Försiktig hund
En hund som inte kommit på att den skall jaga måste tända till och i helgen fick vi se Peggy, 16 månader. När hon gick in i ett område där vi haft fågel sa jag till husse Kenneth att låt henne gå efter om det blir en fågelkontakt. Precis det hände och hon gick efter sååå fint, snabbt men inte järnet utan kontrollerat och efter ca 50 meter stoppade Kenneth henne med pipan, hon kikade lite efter fågeln och kom sedan direkt in till Kenneth. På söndagen tog hon för sig som en 16 månaders vovve ska och fick göra samma fina resa efter en fågel igen. Kom ihåg att det är små marginaler och nu skall Peggy stoppas försiktigt vid kommande fågelsituationer annars lär hon sig att gå efter.

Modig hund
SaschaVi såg också modiga unghundar som enbart såg husse och matte som en transporttjänst upp på fjället. Sacha, också hon 16 månade, tog för sig så rejält att vi inte visste var hon var under större delen av släppet. Lite för mycket för en så ung hund eftersom vi ville vara i närheten när hon hittar fågel. I nästa släpp kom linan på och husse kallade in henne efter bara 10 meter, hon fick mycket beröm när hon kom in. Sacha skickades sedan åt andra hållet och kallades på nytt in efter 10 meter och fick beröm när hon var hos husse. Dessa övningar fortsatte under resten av lördagen och på söndagen satt Sacha fint och väntade tills husse gav order om att söka ut, hon vände bara på sitt namn och följde husse som hela tiden rörde sig i ett zickzackmönster över fjället. När Sacha passerade husse på väg åt vänster gick husse åt höger och vice versa. De kunde jagade tillsammans i ett "spaniel sök".
I denna sökövning "gasar" du på hunden genom att låta den gå längre och längre ut åt sidorna från föraren. Det gäller också att läsa hunden väl och se vart gränsen för lydnad går - ser du att hunden går ifrån dig som förare och då är det dags att "bromsa" - kalla in hunden ända in i famnen och beröm för att den är hos dig.
I den fortsatta träningen måste Sachas husse Stefan jobba hårt på att öka kontakten. Sacha skall, precis som alla andra hundar, alltid vänta på ett kommando innan hon gör något - alltid titta på husse innan hon får: gå ut, äta, hoppa in och ut ur bilen, mm

Skicka hunden
Både Janne och undertecknad pratade om vikten att skicka hunden på ett kontrollerat sätt. Det finns mer än två sätt och alla är bra bara du som förare är konsekvent. Gemensamt är att:
- hunden skall sitta still lugnt och vänta på ditt kommando
- hunden skall gå åt det håll du pekar
- hunden kommer att springa dit den är riktad och dit den ser

Vind
För de lite mer mogna hundarna är det viktigt att också träna i olika vindriktningar. På fjället kan vi inte kräva samma täckning av marken som vi vill göra på en rapphönsstubb utan här kommer hundarna att söka lite efter biotop och geografi. I grunden skall de dock söka av den mark vi passerar.

Ett motvindssök är inte konstigt, du kan gå i normal takt och vänder dig åt det håll du vill att hunden skall gå. Kovänder hunden så är det oftast på ena sidan och då får man söka stöda där. Detta är svårt att göra på fjället där det inte finns några givna gränser men en metod är "Thulinmetoden". I den metoden tar du in hunden och skickar den lite snett bakåt i medvind, då kommer hunden lättare att vända upp mot vinden för att åter komma i kontakt med dig.

I sidvind/ sned motvind hänger hunden på vinden och jobbar på diagonalen längs er vandringsväg ibland är den framför er och ibland bakom. Gordonsettern Stella visade detta på ett utmärkt sätt under helgen.

Medvind är det som kräver mest av både förare och hund . Som förare får du inte gå så fort, två steg och sedan vila. Hunden skall söka ut framåt och slår tillbaka mot dig. En hund som är under utbildning kan man hjälpa genom att skicka den växelvis åt höger och vänster. Skulle du kunna se "spåren" av hunden uppifrån kommer de att se ut som liggande åttor i vandringsriktningen. Den mogna hunden kan söka ut ganska långt mot dig som förare och söker sig sedan in mot dig i ett zickzack mönster - men det är den mogna erfarna hunden och inte alla kommer dit.

Fågeltagningar
Vi hade några bra situationer och några mindre bra. Kom ihåg att unghundar skall skaffa sig erfarenhet och det får de genom att närma sig fåglar. Det innebär också att de kommer att stöta många gånger men en stöt som hunden respekterar är ingen fara utan en framgång - hunden skaffar sig just erfarenhet. "Tjuvresning" kanske inte är en tjuvresning då hunden försöker "nypa fast" en fågel som rör sig. Hunden kanske tar två steg istället för ett eller så ligger det en annan fågel alldeles i närheten som går upp- respekterar den detta är det ingen fara. Ett bra tips är att använda lina när det hettar till.

Bra är också att träna på exempelvis duvor innan man åker på en fält/fjällträning. Under kontrollerade former kan din hund få 5-10 fågelkontakter där du vänligt sätter (lägger) den när fågeln går upp och du kan ge mycket beröm. Viktigt vid sådana övningar är att du låter hunden se fågeln som går upp innan du blåser "SITT"/"LIGG" . Kika på MFKs hemsida där kan du hitta träningsmöjligheter och duvträning.

Vi hade som instruktörer en givande helg och vi var duktigt trötta när vi landade på kudden sent söndag kväll. Vi hoppas att deltagarna fick med sig något matnyttigt hem och ser redan fram emot nästa år.

Jan Larsson och Ander Niklas Niklason


Hem