MFK's lag vann Fågelhundsmatchen 11/11 2007!
071111mfklag.jpg
Från vänster: lagledare Stefan, Amir med Quittra, Leonora med Kiwi & Jenny med Smilla.

En dag i VÄRLDSKLASS
Det här var en strålande dag för de Brittiska ädlingarna inte bara vädret

Lite kallt men klart och även stundtals även lite sol med en lagom vind för att lägga ut ett stilfullt sök med en reviering som bara en ädling kan.

* MFK's lag 2007 *

Unghund
PT Kiwi S29256/2006
Ägare & förare Leonora Jonsson, Kolbäck

Öppen/Segrarklass
PT Viijägarens Smilla S63916/2003
Ägare & förare Bodell Jenny, Enköping
IRST Nordfjällets Rg Quittra S22739/2005
Ägare & förare Amir Saidizand, Enköping

Reserver
PT Pålamalmens Zanna S65543/2004
Ägare Cederström Anders, Tullinge
ESH Falcsagans Aros S34809/2005
Ägare & förare Fredrik Wile'n Uppsala
I första släpp gick de två ung hundarna BT Vanity Homme och STVH Stenbitens Trolle på ett lite för stort fält för deras sök under oklara förhållanden in i en ravin och det stöttes en stor kull med Rapphöns som flög ur marken utan att ge någon av hundarna en chans till arbete.

Efter det så släpptes PT Smilla och KVST Kvarnbrantens Jazza på återstoden av samma fält. Jassa lade upp ett fint sök med en för marken och vinden lagom reviering men med en tung galopp. Det samma gjorde även föraren till Smilla, Smilla själv hade en mycket lättare galopp och ett flyt över fälten som endast kan utföras av en ädling.

I tredje släppet släpptes IRST Nordfjällets Rg Quittra och BH Valbyskogens Jack i en omställning som visade sig innehålla både Rapphöns och Fasaner. Jack avancerade mycket snabbt upp i marken och fattade där stånd på en mindre kull höns, men eftersom resten av fältet inte var avsökt så tog det lite tid innan Quittra med domare och skytt (även Jacks förare) kommit upp till platsen men vid den tidpunkten så var det inga höns som ville vara kvar utan flög ur bakvägen var på arbetet gick förlorat. Släppet fortsatte ytterligare och Jack lyckades nypa fast en fågel och ett skott avlossades.

Vi backade och tog om sista biten av omställningen och släppte det fjärde ekipaget som bestod av KVST Gruffe Rijs Kirak och BH Milou. Kirak hade en lätt och trevlig reviering och men tyvärr ett tomstånd som föraren själv genomskådade. Milou rörde sig med en mycket hög energi i marken men med ett oregelbundet sök visserligen så var det en del holmar men intresset för den skogsbeklädda delen av marken var mer intressant för Milou var på vi inte såg så mycket av honom. Vi passerade en väg och snart efter det så hade Kirak ett smygstånd på några fasaner som inte allas ville samarbeta men till slut så fick han upp dom som fanns på vingar. Milou sprang upp i skogen och pysslade med lite älg och annat under tiden.

Nu växlades PT Kiwi in till samemans med STVH Stenbitens Trolle andra släpp, paret försvann över en kulle var på vi i publiken fick nöja oss med att det avlossades ett skott och vid genomgången fick vi reda på att Kiwi hade utfört en kraftfull avance på en Fasan och ett tvärstopp då den satte till vingar.

Nu var det dags att gå in på ett andrasläpp med våra segrarklassare Smilla och elitklassaren Jassa, några sekunder efter att kopplen hade styrkts så gick Jassa ur hand och försvann i en holme, där på gick även föraren till samma hund ur hand. Smilla fortsatte med sitt eminenta sök var på Jassa bytte holme (så även föraren) strax där på gav besöken på kringliggande holmar utdelning Peter meddelade att han hade en situation med sin hund i en av holmarna som han nogsamt avsökt. Skyttar och domare begav sig till platsen och vi fick lyssna på idoga uppmaningar att Jassa skulle få fasanen på vingar. Fasanen flydde från platsen och skott avlossades. Smilla släpptes där efter och svängde snabbt upp i ett vackert stramt stånd, på kommando försökte Smilla resa den försåtliga fågeln men utan resultat övningen upprepades nu från en annan vinkel men med noll fågel. Kunde det onämnbara var ett faktum att Smilla stod tomt Jenny gjorde ett försök till från en annan vinkel och där kom fasanen på vingar lite chockskadad satte sig Smilla och såg på medan skyttarna gjorde livet osäkert för fasanen genom att skjuta stora hål i luften. Smilla såg snopet på medan fasanen på friska vingar flög vidare.

Nu skulle Kirak ut i sök tillsammans med Jack lika intensivt som tidigare fattade nu både Jack och Kirak stånd för samma fågel allt gick så snabbt att det bara small till och efter skottet så satt Kirak där med en fasan i munnen, det visade sig sen att i panik hade fasanen försök att ta sig igenom en enbuske och där slutande i ett Vorster gap.

skulle min stora förväntan Quittra få ett nytt släpp nu tillsammans med Milou visserligen på redan avsökt mark men intressant eftersom det rörts om i marken i närheten. Vi närmade oss nu husen och den hägrande lunchen var på intresset tycktes avta (i alla fall publiken). Det slutade med att Milou körde upp en fågel i ett träd och spontan apporterade en döing som låg på marken.

Nu kom momentet fältapport för de segrar/elit-hundar som det skjutits för under dagen all lyckades traggla sig igenom även detta moment med mer eller mindre lyckade resultat.

vart de lunch, och vi serverades nygrillad korv och pizza som om det inte skulle räcka så fanns för den hungrige även hamburgare att förpläga sig med.

Efter en snabb lunch så ville domaren se mer av våra ädlingar således växlades (försynskull tror jag) det även in KVST Kirak som tidigare utfört ett bra arbete. KVST Kirak släpptes tillsammans med våran Smilla (den här gången ville domaren se att även Smilla kunde reviera) Smilla fortsatte med ett eminent sök och till lika reviering men utan fågel i marken.

äntligen kunde vi stoltsera med ett riktigt släpp ung hunden Kiwi och Quittra skulle ut och kampa om de sista fåglarna på Långtora. Efter några snabba slag så försvann Kiwi upp i en ridå och Quittra fortsatte på fältet och sen upp i samma område Quittra fattade snabbt stånd och Kiwi skulle kopplas men var var hon ? jo hon hade som vanligt hittat fåglarna först men stod längre in så att vi inte kunde se henne. Quittra fick resa fågeln i alla fall och snart så small det igen, i sin vana trogen så vart det nya hål i luften och eftersom fåglarna nu flugit vidare så kom även Kiwi tillrätta. Ut med Kiwi och Quittra igen och nu tog det inte lång tid innan det var dags att koppla Kiwi, Quittra tog fart och försökte få upp kvarvarande fågel och just som alla började misströsta så small det en än gång och hör och häpna nu åkte fasanen i backen och Quittra kunde stolt apportera bytet till husse.

Nu började mörkret komma närmare och vi skyndade ner mot platsen för avgörandet vår Nemesis APPORT RUTAN nu skulle allt avgöras trots våra suveräna ja rent oslagbara insatser på fält så var det just nu som våra ädlingar skulle kunna komma till korta. Som tur var så hade arrangörerna ÖSVK haft omtänksamheten att välja riktiga fälthöns framför trut och kråka. Men tyvärr så halkade vi in lite snett med Smilla och fick inte in alla fåglar. Quittra höll måttet gjorde ett arbete som var 1sek från att vara bästa hund (1min 10sek 4 st fåglar) inte långt från perfekt. ÖSVK och Bretonerna klippte till med full pott.

Pröva gärna hemma att någon annan slänger ut fyra fåglar i en ruta på 30m x 30m som ni inte får se vart dom hamnar och sedan slå Quittras tid på 1min 10sek.

kom sammanräkningen och spänningen steg.

Resultatet vart som vi hoppats på efter fjolårets nesliga nederlag VI VANN inte bara, vi utklassade dom hela bunten. Smilla blev dessutom bästa hund vilket innebär att hon nu har ett vandringspris att förvalta tills nästa år.

Vi andra har nu äran att förvalta Fågelhunds Matchens vandrings pris och samtidigt vara arrangörer 2007. Men det känns ganska lätt som vinnare och när det är så långt bort.

Jag vill samtidigt passa på att tacka alla som gjort det möjligt att vi kunde delta i matchen, och alla åskådare som var med och hejade på så att vi grejade det, allt sammantaget gjorde att det blev en dag i VÄRLDSKLASS.

Lagledare
Stefan

  • Mer om Fågelhundsmatchen (regler, vandringspriser m.m.)
  • Till startsidan