Samling i snöglopp
Revieringsträning i Flen
18 mars 2007


Text & foto: Lennart Ivemyr

Tidigt, väldigt tidigt på söndags-morgonen det 18 mars träffades ett tiotal av våra medlemmar för att få lära sig lite mer om det här med reviering på fält och hur man ska få ut det mesta och bästa ur en jaktdag med sin hund.

Snön vräkte ner och det blåste riktigt ruggigt, men det finns som bekant inga dåliga väder…Vi koncentrerar oss


Janne pratar allvar
Efter samlingen for vi ut till de marker strax utanför Flen som Margareta Nord och Åke Johnsson ställt till vårt förfogande. Vi började med att gå in i stugvärmen och få en teoretisk genomgång innan lite drillning och exercis tog vid på gårdsplanen.

Sedan var det dags att ge sig ut på fälten. Våra instruktörer Janne Larsson och Anders Niklason föklarade mycket pedagogiskt vad det var som skedde i släppen för förarna.

Vi hann med två släpp var innan det började bli dags för lunch. Vid det laget hade till och med vädret insett att det inte gick att sänka humöret på den här gruppen, så regnet upphörde så småningom helt.

Efter att ha avnjutit matsäcken knallade vi ut i markerna igen, och vid det här laget började solen titta fram.

Instruktörerna kunde konstatera att de hade elever som verkligen tagit till sig tips och råd, för medan de jobbat med ett ekipage hade i princip samtliga deltagare passat på att lägga sina hundar i passivitet.

Under eftermiddagen fick deltagarna ytterligare tillfällen att gnugga sina nya färdigheter, och den trötthet som man kunde se hos flera hundar (och förare) framåt slutet på eftermiddagen satt nog mer i huvudet än i benen.


Anders åkallar högre makter

För egen del var jag med som åskådare och åhörare, utan hund. Hade haft lite funderingar kring det här med revieringsträning och ville nu se hur det var uppbyggt. Jag kunde direkt konstatera att det här med revieringsträning känns som ett mycket logiskt och naturligt steg att ta efter den grundläggande lydnadsträningen. Rutinerade hundförare har också mycket att hämta här, för det är väldigt nyttigt att låta andra se vad man gör för rätt och fel.


Vår markvärd Åke
Vad markerna anbelangar visste vi redan innan att de skulle vara relativt fågeltomma efter vintern och före nya utsättningar, och det som slog mig var att det kändes riktigt skönt att slippa det här med fåglar och istället kunna koncentrera sig på hundarna. En annan tanke var att det kändes lite trist att det var en endagsaktivitet. Sånt här ska man göra ofta.

Jag vill passa på att tacka Margareta och Åke för det sätt som de ställer upp på MFK. Fantastiskt trevliga marker, och tack Åke för att du gick med som markledare hela dagen. Det ska bli ett nöje att återkomma fler gånger!

Sen är det ett privilegium att få ha så duktiga, trevliga, positiva och engagerade instruktörer som Anders Niklason och Janne Larsson.

Med ett väl förberett program, kompetent genomfört och med en smittande entusiasm hela tiden. De kliver glada i hågen upp mitt i natten för att sätta sig i bilen och hjälpa andra människor en hel dag. Då känner man sig glad att få vara medlem i MFK.

Från åskådarplats
Lennart Ivemyr


Till bildmenyn